Savunma Sanayi

Bayraktar AKINCI TİHA 50 bin saati geride bıraktı

BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, 50 bin uçuş saatini muvaffakiyetle tamamladı. AKINCI Projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülüyor.

Baykar’ın ulusal ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı, 50 bin uçuş saatini muvaffakiyetle tamamlayarak Türk havacılık tarihinde değerli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Şu ana kadar 9 ülkeyle ihracat kontratı imzalanan Bayraktar AKINCI, faal bir biçimde misyon yapmaya devam ediyor.

Milli TİHA havacılık tarihinde birinci sefer gerçekleştirilen uçuşlarda yer aldı. Bayraktar AKINCI ve Bayraktar KIZILELMA’nın birinci kere 24 Nisan 2023’te Çorlu’da yapılan testte gerçekleştirdiği ve dünya havacılık tarihinde bir birinci olan yakın kol uçuşunun akabinde TEKNOFEST 2023’te ise yeni bir unsur imza attı.

İstanbul semalarında taarruzi insansız hava aracı AKINCI ile insansız savaş uçağı KIZILELMA tıpkı uçuşu birçok defa halka açık olarak icra etti. 2022’de yapılan TEKNOFEST Azerbaycan’da Baykar Yönetim Kurulu Lideri Selçuk Bayraktar’ın da kokpitinde olduğu MIG-29 savaş jeti ile kol uçuşu icra eden Bayraktar AKINCI, tekrar TEKNOFEST’te SOLOTÜRK, Hürkuş ve Türk Yıldızları akrobasi timi ile kol uçuşları gerçekleştirdi.

İRTİFA REKORU SAHİBİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girdiği 29 Ağustos 2021 tarihinden beri operasyonel olarak muvaffakiyetle misyon yapan Bayraktar AKINCI TİHA, ulusal havacılık tarihimizin irtifa rekorunu da elinde bulunduruyor. Ulusal TİHA Bayraktar AKINCI, 21 Haziran 2022 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı heyetleri huzurunda gerçekleştirilen dayanım, yüksek irtifa ve yüksek sürat testleri kapsamında 45.118 feet (13.716 metre) irtifaya yükselerek rekor kırdı.

MİLLİ MÜHİMMATLAR İLE ATTIĞINI VURUYOR

Bayraktar AKINCI TİHA’ya ulusal olarak üretilen mühimmatların entegrasyon süreci muvaffakiyetle devam ediyor. Bugüne kadar TİHA’nın geliştirme faaliyetleri kapsamında MAM-L, MAM-T, MAM-C, Tolun, Teber-81, Teber-82, LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Beğenilen Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-230 Süpersonik Füze, İHA-122 Süpersonik Füze ve Çakır Seyir Füzesi muvaffakiyetle test edildi.

Bayraktar AKINCI, atış testleri kapsamında ulusal mühimmatlar ile gayesini tam isabetle vurdu. Faal taarruz gücünü, farklı gayelere karşı kullanılabilen geniş yelpazedeki ulusal mühimmatlardan alan Bayraktar AKINCI, aktifliğini ve caydırıcılığını gün geçtikçe artırıyor.

İHA-230

SÜPERSONİK FÜZELERLE TAM İSABET

Bayraktar AKINCI TİHA, Mart ayında süpersonik füzeler ile gerçekleştirdiği atış testlerini muvaffakiyetle tamamladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testlerini icra edebilmek için Sinop’a uçtu. Roketsan tarafından geliştirilen süpersonik füzeler İHA-122 ve İHA-230 ile gerçekleştirilen atış testlerinde Karadeniz üzerinde konumlanan uzak uzaklıktaki amaçları tam isabetle vurdu.

ÇAKIR İLE 100 KİLOMETREDEN VURDU

Bayraktar AKINCI, 29 Şubat 2024 Perşembe günü Roketsan’ın geliştirdiği Çakır seyir füzesi ile gerçekleştirilen atış testinde Karadeniz üzerinde 100 kilometre uzaktaki maksadı tam isabetle vurdu.

ASELFLIR-500 İLE NOKTA ATIŞ

22 Şubat’ta icra edilen test kapsamında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından ulusal olarak geliştirilen sınıfında dünyanın en âlâ elektro-optik sistemi olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı muvaffakiyetle imha etti.

AKINCI-C

AKINCI-C GÖKYÜZÜNDE

24 Şubat’ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI-C, 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları muvaffakiyetle test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP sahip olduğu güç ile sınıfının en tesirli ve kabiliyeti muharip platformu olacak. Birinci uçuşunu 6 Aralık 2019’da yapan Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021’de envantere girdi. Yakın periyotta 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katılmaya başladı.

EN BÜYÜK HAVACILIK İHRACATI

18 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın huzurunda Baykar ile Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı arasında iş birliği muahedesi imzalandı. Muahedeyi Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari imzaladı. Bu kapsamda Bayraktar AKINCI TİHA’lar, Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde misyon yapacak. Bu muahede sonucunda Türkiye’nin tek seferde yapılan en büyük havacılık ihracatı gerçekleşti.

Bayraktar-TB2

İHRACAT ŞAMPİYONU

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) datalarına nazaran savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de bölümün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık kesimindeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat muahedesi imzalandı.


Kaynak:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir