Savunma Sanayi

Bayraktar TB2’den dünyada bir birinci: Fıçı hareketi

Türk havacılık tarihinde birincilere imza atan ulusal SİHA Bayraktar TB2, test uçuşlarında otonom fıçı tonosu hareketini muvaffakiyetle gerçekleştirerek dünya havacılık tarihinde de bir unsur daha imza attı.

Manevra testleri için gökyüzünde seyir halinde bulunan Bayraktar TB2, sarmal bir yörünge izleyerek ve kendi ekseni etrafında tam tıp dönerek icra ettiği bu hareket ile dünya havacılık tarihine bir defa daha ismini yazdırdı. Bu manevrayı muvaffakiyetle yapabilen birinci ve tek SİHA olan Bayraktar TB2, otonomi ve aerodinamik kabiliyetlerinin ne kadar gelişmiş olduğunu da bir sefer daha gösterdi.

Bayraktar TB2’nin tarihi anlarını ise test faaliyetlerini sürdüren bir öbür Bayraktar TB2 ve Konya’daki mühimmat atış testinden dönen Bayraktar AKINCI TİHA kayıt altına aldı.

3’TE 3 YAPTI

Bayraktar TB2 SİHA test sırasında otonom olarak gerçekleştirdiği fıçı tonosu hareketini tam 3 kere denedi ve bu denemelerin hepsini muvaffakiyetle tamamladı. Bilhassa savaş jetlerinin kıymetli kaçış hareketlerinden biri olan fıçı tonosu şimdiye kadar dünya üzerinde hiçbir SİHA tarafından yapılamadı. Fıçı tono hareketi sırasında uçak yahut hava aracı gökyüzünde yatay burgu (tirbuşon) hareketi yaparken spiral bir rota izliyor.

800 BİN SAATTİR GÖKYÜZÜNDE

Bayraktar TB2 SİHA Sistemi, 800 bin uçuş saatini de muvaffakiyetle geride bıraktı. Milyon saate bir adım daha yaklaşan Bayraktar TB2 SİHA, gökyüzünde en uzun mühlet vazife yapan birinci ulusal hava aracı oldu.

2014’TE ENVANTERE GİRDİ

Türkiye’nin ulusal SİHA sistemlerini üreten Baykar tarafından geliştirilen, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde kendi sınıfında dünyanın en güzeli olarak gösterilen ulusal SİHA Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine girdi. 2015’te silahlandırılan insansız hava aracı şu anda TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılıyor. Bayraktar TB2 SİHA, güvenlik güçleri tarafından 2014’ten beri yurt içinde ve hudut ötesinde terörle gayrette aktif olarak misyon yapıyor.

YERLİLİK ORANI REKOR DÜZEYDE

2000’li yılların başından itibaren insansız hava araçları alanında en büyük katma kıymet olan yazılım ve donanım sistemlerini Türk mühendislerinden oluşan grubuyla ulusal ve özgün olarak geliştiren Baykar, 13 farklı disiplindeki mühendislik gücüyle alanında dünyanın önder teknoloji firmalarından biri olarak gösteriliyor.

Bayraktar-TB2

Tüm kritik aksamı, tasarım ve yazılımları Baykar tarafından ulusal ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’lar, dünyada rekor sayılacak seviyede %93’lük bir yerli sanayi iştirakiyle İstanbul’da bulunan Özdemir Bayraktar Ulusal Teknoloji Merkezi’nde üretiliyor.

REKORLARIN SAHİBİ

Bayraktar TB2 SİHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt’te katıldığı demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası üzere şiddetli coğrafik ve iklim kaidelerinde tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak rekor kırdı. Ulusal SİHA’lar Avrupa’dan Afrika’ya kadar dünyanın birçok farklı bölgesinde karşılaştığı çöl sıcağı, dondurucu soğuk, kar ve fırtına üzere tüm olumsuz hava kaidelerinde vazife yapmaya devam ediyor. Türk havacılık tarihinde taktik sınıfta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalış mühleti ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kırdı.

NATO VE AB ÜLKELERİNİN SEMALARINDA

Baykar, rekabete dayalı bir süreç sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzaladığı anlaşmayla birlikte 2023 yılına 370 milyon dolarlık Bayraktar TB2 için yapılan ihracat mukavelesiyle başladı. Romanya’ya gerçekleştirilen ihracatla birlikte Bayraktar TB2 SİHA’lar, NATO üyesi 5 ülke, AB üyesi 3 ülkenin envanterine girdi.

İHRACAT ŞAMPİYONU

Bayraktar TB2

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) datalarına nazaran savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de bölümün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık bölümündeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı olan Baykar’ın hâlihazırda imzalanan mukavelelerinin %97.5’i ihracat kaynaklıdır. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat mutabakatı imzalandı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir