Bayraktar TB3’te ikinci prototip ve gövde içi kamera ayrıntısı
Baykar Bayraktar TB3 SİHA’nın 23’üncü test uçuşunda, birtakım özel ayrıntılar göze çarptı. Test sırasında, ikinci prototip ve gövde içine giren CATS görüntülendi.
23’üncü test uçuşunda orta ve yüksek irtifaya çıkan Bayraktar TB3, ASELSAN tarafından geliştirilen CATS Elektro-Optik Sistemi ile havalandı. Test sırasında ise birtakım ayrıntılar dikkat çekti. 27 Ekim 2023 tarihinde birinci uçuşunu gerçekleştirilen Bayraktar TB3, 23’üncü uçuş testi sırasında kardeşini yani ikinci Bayraktar TB3 prototipini görüntüledi.
Yakın gelecekte Bayraktar TB3 projesindeki test faaliyetlerine, iki prototiple birlikte devam edileceği üzerinde duruluyor. Böylece hem test faaliyetleri hızlanacak hem de TCG ANADOLU’ya birinci iniş/kalkış amacına bir adım daha yaklaşılmış olunacak.
Öte yandan tekrar 23’üncü test uçuş sırasında Bayraktar TB3’te dikkat çeken bir ayrıntı ise CATS Elektro-Optik Sistemi’nin hava aracının gövdesinin içerisine girmesi oldu. Kalkış esnasında Bayraktar TB3’ün gövdesinin içerisine alınan CATS, iniş kadrolarının kapandığı kalkış sonrasında ise gövde içerisinden çıkarak kullanıma hazır hale getirildi. Böylece bilhassa makus hava şartlarında Bayraktar TB3’ün, rüzgara direnç uygulayan kısmı azaldığı için daha stabil bir iniş/kalkış yapacağı üzerinde duruluyor. Bu da deniz platformlarından iniş/kalkış gerçekleştirecek Bayraktar TB3 için hayli avantajlı bir özellik olarak öne çıkıyor.
Selçuk Bayraktar:
“Türk Havacılığının Altın Çağı 🥇 #BayraktarTB3 23. Test Uçuşu | 23rd Flight Test ✈️ ⚓️🚀
✅ Aselsan CATS ile Orta ve Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama Testi”
pic.twitter.com/kNZwBoWwNv
— (@SavunmaSanayiST) March 19, 2024
TCG ANADOLU’DAN BİRİNCİ UÇUŞ 2024’TE
Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu üzere kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki birinci silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı. Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da kıymetli bir yenilik olacak.
Görüş çizgisi ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak ulusal SİHA, bu sayede çok uzun aralardan kumanda edilebilecek. Böylelikle keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz misyonlarını deniz çok maksatlara karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan tesiri yapacak.
Kaynak: