FNSS’ten Almanya’ya TEBER-35 ile ayranlı misilleme
Almanya’nın zırhlı kara araçlarında, komik ve argümanlı bir testi vardır… Bir zırhlı kara aracının kulesindeki namluya, alkollü bir içecek konur ve araç o formda bir mühlet seyir icra eder. Kule stabilizasyonunun sağlamlığına vurgu yapılan testin sonunda, bardak denetim edilir ve dökülmediği görülür…
Türkiye’nin zırhlı kara platformları üreticisi FNSS, Almanların Leopard 2 ile yaptığı bu testin bir benzerini yerli kule ve tekrar yerli bir içecek ile yaptı. FNSS, Konya Karapınar’da atış testleri gerçekleştiren PARS IV 8×8 Zırhlı Muharebe Aracı’nın üzerindeki TEBER-35 Uzaktan Komutalı Kule’nin namlusuna, bir bardak ayran koydu.
Akabinde engebeli yerde o formda bir mühlet yol alan PARS IV 8×8, ardından durdu. Araç durduktan sonra TEBER-35 Kulesi’nin 35mm’lik namlusunun üzerinde duran ayran bardağına bakan araç personeli, ayranın dökülmediğini teyit etti ve içti…
Kim ne derse desin zekice, komik ve bir o kadar da mert bir misilleme olmuş. Savunma sanayiinde bu formda PR içeriklerinin artması, hem yurt içi hem de yurt dışı faaliyetler açısından kıymetli. FNSS takımına tebrikler…
Ayranlı misillemenin görüntüsü:
Ayran testi!
— FNSS tarafından geliştirilen TEBER-35 kulesinin, stabilizasyon testi sırasında ‘ayrana’ meydan okuduğu anlar 😎 pic.twitter.com/WYgCUd8YQA
— (@SavunmaSanayiST) April 9, 2024
TEBER-35 UKK
TEBER-35 UKK, tekerlekli ve paletli zırhlı araçlara entegre edilmek üzere geliştirilmiş, orta kalibre otomatik top ile teçhiz edilmiş ve ileri düzey maksat tespit ve atış denetim sistemine sahip araç içerisinde bulunan nişancı ve kumandan denetim konsolları vasıtasıyla, nişancı ve kumandan tarafından uzaktan komuta edilen bir kule sistemidir.
Uzaktan komutalı kulelerde, konvansiyonel kulelerinden farklı olarak, rastgele bir sepet yapısı bulunmadığından, araç içi kullanılabilir iç hacim kullanıcıya kıymetli bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıyeten nişancı, araç içerisinde daha konforlu bir ortamda sistemi kullanabilmektedir. TEBER-35 UKK; tahrik sistemi, atış denetim, beka ve ateş gücü alanlarında en son teknolojileri barındırmakta, üzerindeki algılayıcılar ve öteki elektronik sistemler sayesinde gece/gündüz, her türlü makus hava koşulunda ve muharebe ortamında aktif formda vazife yapabilmektedir. Hem nişancı hem de kumandan, kulenin tüm işlevlerini denetim edebilmektedir. Komutanın nişancı üzerinde, istediği an komutayı devralma yetkisi bulunmaktadır.
Kule elektrikli takat sistemine ve hareket halinde isabet oranını arttırmaya yönelik iki eksen stabilizasyon yeteneğine sahiptir. Kule, yan eksende 360° sınırsız dönebilme ve -10° ile +45° ortasında silah yükseliş açısı yeteneğine sahiptir.
TEBER-35 UKK, ana silah olarak dakikada 200 atım suratına sahip, 35 mm kalibrede çift beslemeli otomatik top ve toplamda 115 adet atışa hazır mühimmat ile teçhiz edilmiştir. Kulede yer alan çift bölmeli mühimmat kutusuna yüklenen ve buradan silaha beslenen iki farklı tip mühimmat, farklı tipteki amaçların etkisiz hale getirilebilmesini sağlamaktadır.
İkincil silah donanımı ise elektrik tahrikli 7.62 mm Mk52 yahut 7.62 mm gaz tahrikli makineli tüfek ile 1.000 adet atışa hazır mühimmattan oluşmaktadır. 7.62 mm elektrik tahrikli makineli tüfeğin en değerli avantajları, silahın tutukluk yapmasına sebep olan mühimmatın elektrik tahrikiyle dışarı atılarak silahın problemsiz formda atışa devam edebilmesi ve atış sonrası ortaya çıkan ziyanlı barut gazının konvansiyonel gaz tahrikli makineli tüfeklere nazaran epey düşük olmasıdır.