Türkiye Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşma’sından çekildi
Türkiye, alınan kararla ‘Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan çekildi. Karar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlülüğe girdi.
Konuyla ilgili olarak Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararında, “19/11/1990 tarihinde Paris’te imzalanan ve 1/7/1992 tarihli ve 92/3250 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma (AKKA)”nın Türkiye Cumhuriyeti ile Antlaşmanın tarafı öbür devletler ortası da 8/4/2024 tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3 üncü hususu gereği karar verilmiştir.” sözlerine yer verildi.
Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA)
1992’de yürürlüğe giren Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA), Avrupa konvansiyonel güvenlik mimarisine ait en önemli milletlerarası düzenlemedir. Avrupa sathında ve bölgesel olarak kuvvet seviyeleri, askeri istikrarlar, ülke içi ve dışı askeri konuşlandırma şartları AKKA tarafından belirlenmektedir.
AKKA, imzacı ülkelerin topraklarında bulundurabilecekleri askeri ekipmanın ölçüsünü ve pozisyonunu belirleyen ayrıntılı bir rejim içermektedir. Mutabakat, sonlu sayıda askeri ünitesi ve teçhizatın muhakkak bölgelerde bulunmasına müsaade vermektedir. Böylece, çok askeri yığılmalardan kaynaklanabilecek tansiyonların azaltılması ve savaş tehlikesinin azaltılması hedeflenmektedir.
Rusya Federasyonu, NATO genişlemesinden kaynaklanan güvenlik telaşlarını münasebet göstererek, AKKA yükümlülüklerini, tek taraflı bir kararla 2007’de askıya almıştır. Antlaşma hala Rusya Federasyonu dışındaki 28 Taraf Devlet tarafından (Türkiye hariç) uygulanmaktadır.
Kaynak: