Yerli Uçak Gemisi için 110 kişilik grup vazife başında
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü (DPO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifi doğrultusunda, “milli uçak gemisi” tasarlıyor.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda bulunan DPO, kapılarını basın mensuplarına açtı. Tersane Kumandanı Tuğamiral Erdinç Yetkin ile DPO Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, tersanede ve Dizayn Proje Ofisi’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Buna nazaran, İstanbul Tersanesi Komutanlığının geçmişi, 1454’te Fatih Sultan Mehmet periyodunda Haliç’te kurulan Tersane-i Amire’ye dayanıyor. 1999 Gölcük Zelzelesi sonrası Pendik’e taşınan tersanede faaliyet gösteren DPO ise 1997’de Türkiye’nin birinci ulusal deniz harp platformu olan MİLGEM Projesini gerçekleştirmek emeliyle oluşturuldu.
MİLGEM Proje Ofisi ismiyle 12 Mart 2004’te faaliyetlerine devam eden bu ünite, 2010’da tekrar Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü olarak isimlendirildi.
EylüI 2015’ten itibaren tersanedeki yeni binasında faaliyetini sürdüren DPO, askeri gemi tasarım inşa standartlarını oluşturan, muharip gemilerin tekne, makine, elektrik ve savaş sistemleri ile sistem entegrasyon dizaynlarını yapan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın uzman kurumu olarak çalışıyor.
MİLGEM ve İstif Sınıfı Fırkateyn projeleri
MİLGEM Projesi kapsamında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen TCG Heybeliada, TCG Büyükada, TCG Burgazada ve TCG Kınalıada isimli ADA sınıfı korvetlerin tasarım ve entegrasyon faaliyetleri DPO Müdürlüğünce yapıldı. Bu gemiler 2011, 2013, 2018 ve 2019 yıllarında hizmete girdi.
Uluslararası alanda da takdir edilen ADA sınıfı korvetlerden daha üstün harekat ve hareket misyon işlevlerine sahip olan bir fırkateyn tasarımı maksadıyla DPO’da MİLGEM projesi temel alınarak “İstif Sınıfı Fırkateyn Projesi”nin tasarım faaliyetlerine başlandı.
İstif Sınıfı Fırkateyn Projesi’nin birinci gemisi olan TCG İstanbul fırkateyni, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edildi. 19 Ocak 2024’te hizmete başlayan, yüzde 80 oranında yerli üretim olarak inşa edilen TCG İstanbul’un tasarımı ise yüzde 100 yerli.
Yakıt ikmali yapmadan Gölcük’ten New York’a gidebilecek
Projenin birinci 4 gemisi olan ADA sınıfı korvetlerden daha farklı kabiliyetlere, daha yüksek deplasmana sahip 113 metre uzunluktaki ve 14,4 metre genişlikteki TCG İstanbul, yakıt ikmali gereksinimi duymadan, Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndan New York’a kadar gidebilecek özellikte.
Fırkateynde tıpkı vakitte Roketsan tarafından geliştirilen 120 deniz mili menzile sahip ATMACA güdümlü mermi kullanılabiliyor. Gemide, su üstü gayeleri ile kara gayelerine atış yapabilen bir adet 76 milimetrelik baştopu ile 2 adet 25 milimetrelik uzaktan komutalı silah sistemi de yer alıyor.
Gemide, yerli ve ulusal silah sistemlerinin yanı sıra Türk mühendisler tarafından geliştirilen Alper seyir ve seyahat radarı, Cenk hava arama radarları ile Denizgözü Ahtapot sensörü ve Gökdeniz entegre takip sensörleri bulunuyor. Geminin beyni olarak nitelendirilen Savaş Harekat Merkezi’ndeki tüm aygıtların yazılımları ise Havelsan tarafından büsbütün yerli olarak yapıldı.
Kritik proje TF-2000
DPO’nun yürüttüğü bir öbür proje, Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 14 Ocak 2019’da verilen direktif ile başlanan “TF 2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi”.
Ülke hava savunmasının denizden başlayarak kademeli olarak karşılanması ve üstün taarruz ve hava savunmakabiliyetine sahip bir yüzer platform gereksiniminin giderilmesi niyetiyle ulusal kaynaklarla geliştirilen projenin tasarım çalışmalarına devam ediliyor.
Bu muhripte, ADA sınıfı korvet ve istif sınıfı fırkateynden farklı olarak bölge hava savunma harbi kabiliyetine sahip olunması hedefiyle ulusal olarak tasarlanmış çok işlevli ve uzun menzilli radarlardan oluşan çok gayeli faz dizinli radar ve 96 hücreli Ulusal Dikey Atım Sistemi bulunacak.
Ayrıca gemide, hava savunma harbi kabiliyeti ile üstün denizaltı savunma harbi kabiliyeti de olacak. Bu gemide kullanılacak olan karinaya monteli sonar sistemi ve düşük frekanslı faal sonar sistemi ile geminin denizaltı savunmaharbi menzilinin 80 bin yarda, yani 73 kilometre üzerine çıkması bekleniyor.
DPO’da yapılan çalışmalar doğrultusunda TF-2000 tasarımı ile yerli ve ulusallık oranının yüzde 85’e çıkarılması hedefleniyor. Bu da TF-2000’in, Türkiye’nin en yüksek yerli ve ulusallık oranına sahip savaş gemisi olacağını gösteriyor.
110 kişilik grup TCG Anadolu’nun daha büyüğünü tasarlıyor
Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifi ile Deniz Kuvvetlerinin caydırıcılığını, güç transfer yeteneğini artırmak ve ülke savunmasını daha aktif yapabilmek emeliyle “Milli Uçak Gemisi Projesi” yürütülüyor.
TCG Anadolu’dan daha büyük bir ulusal uçak gemisinin tasarımı, DPO’da yapılıyor. İspanya Donanmasına bağlı Juan Carlos I gemisi model alınarak tasarlanan TCG Anadolu’nun yüzde 70’i yerli üretimle inşa edilmişti. Artık ise DPO’da tasarlanan yeni ulusal uçak gemisinde bu oranın artırılması hedefleniyor.
Konsept tasarım evresinde olan gemide, yerli ve ulusal beşerli ve insansız hava araçlarının konuşlandırılması planlanıyor. Bu maksat doğrultusunda havacılık kesiminde ileri gelen Baykar ve TUSAŞ firmaları ile çalışmalar yapılıyor.
Fizibilite çalışması yapılan yeni ulusal uçak gemisi için Deniz Kuvvetlerinin farklı ünitelerinden uzman işçinin de iştirakiyle DPO bünyesinde 110 kişilik Uçak Gemisi Çalışma Kümesi oluşturuldu. Çalışma Kümesi, uzmanlık alanlarına nazaran alt kümelere bölünerek konsept dizayna başladı.
Halihazırdaki teknolojik kazanım dikkate alınarak gemiden kalkış-iniş yapabilecek hava araçları ile pist geometrisinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapıldı.
Kaynak: AA