Savunma Sanayi

Austal Güney Koreli Hanwha’nın teklifini reddetti

Avustralyalı askeri ve sivil gemi inşa şirketi Austal, Güney Koreli Hanwha’nın şirketin hisslerini satın alma teklifini reddetti.

Avustralya’daki yatırımcılar uzun müddettir Austal’ın borsada kıymetinin altında olduğunu ve piyasa bedelinin bugün 570 milyon ABD Doları’nın biraz üzerinde olduğunu savunuyor. Avustralya medyasında yer alan haberlere nazaran, birçok özel sermaye şirketi de düşük değerlemesi ve güçlü pazar pozisyonu nedeniyle Austal ile ilgilendiklerini söz etti. Şirket, alüminyum feribot üretiminden Avustralya ve ABD’de denizcilik tedarikçisi olarak önder bir role yükseldi ve pazardaki pozisyonunu genişletmek için çelik konstrüksiyonu da ekledi.

Avustralyalı gemi inşa şirketi Austal, Salı sabahı Perth’deki merkezinden yaptığı açıklamada Güney Koreli Hanwha Group’tan bir devralma teklifi aldığını ve bu teklifi düzenleyici onaylarla ilgili tasalar nedeniyle reddettiğini doğruladı. Hanwha, teklifini “son derece rekabetçi” olarak nitelendirerek ve muahedeyi onaylaması gereken hem Avustralya hem de ABD düzenleyicileri tarafından bilinen bir kuruluş olduklarını belirterek Austal’a çabucak karşılık verdi.

ABD’nin de müsaadesi gerekiyor

Austal, Hanwha ile görüşmelerde bulunduğunu belirtirken, satın alma sürecinin Avustralya Yabancı Yatırım İnceleme Kurulu ve ABD’nin onayını gerektireceğini kaydetti. Ayrıyeten şirketin Avustralya hükümetiyle 2023 yılında stratejik bir gemi inşa mutabakatı müzakere etmek üzere yaptığı mutabakata ve yakın vakitte üç ABD Donanması hastane gemisi için mukavele imzalanması da dahil olmak üzere büyük ABD projelerindeki konumuna atıfta bulundu.

Austal 2

Şirket yaptığı açıklamada Hanwha’nın yaklaşımını kabul ederek, “Şu anda Austal bu zarurî onayların alınacağı konusunda tatmin olmuş değil” dedi. Şirket teklifi “talep edilmemiş, kurallı ve bağlayıcı olmayan gösterge niteliğinde bir teklif” olarak tanımladı.

Hanwha pay başına 1,836 ABD Doları teklif ediyor. Bu, haberlerin sızmaya başlamasından evvel pay senedi için son kapanışa nazaran dörtte teğin üzerinde (yüzde 28) bir prim manasına geliyor. Piyasa, Austal’ın payları için yüzde altı ila sekiz ortasında bir fiyat artışıyla karşılık verdi.

Kapı kapatılmadı

Austal, Hanwha’ya kapıyı büsbütün kapatmadı. Austal yanıtında “Hanwha onaylar konusunda garanti sağlayabilirse, şirket daha fazla angajmana açıktır” diye yazdı. Hanwha ise kendisini “güvenilir bir alıcı” olarak nitelendirerek cevap verdi ve daha evvel Avustralya’da yatırımlar için onaylar aldığını belirtti. Kanıtlanmış geçmiş performansına atıfta bulundu.

Austal’ın stratejik niteliği nedeniyle Avustralya hükümetinin nasıl bir reaksiyon vereceği konusunda spekülasyonlar belgisiz. Analistler, hükümetin teknolojilerin denetimine ait tasalar nedeniyle yakın vakitte gerçekleşen öteki kimi süreçleri engellediğini belirtiyor.

Hanwha Systems KDDX için çok işlevli radar geliştirecek


Kaynak: Maritime Executive,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir